Hatha Yoga

Yoga vindt zijn oorsprong in het oude India. De betekenis van yoga in het Sanskrit is niet in één woord te omvatten. Yoga betekent; onder het juk brengen, inspannen, in evenwicht brengen, verenigen, verbinden.

Hatha: Ha betekent de zon, tha de maan. Zon en maan staan symbool voor de polariteiten (tegenstellingen) in de mens. Het actieve tegenover het passieve, het mannelijke tegenover het vrouwelijke, het koude tegenover het hete, de inademing tegenover de uitademing, links tegenover rechts, straling en reflectie enz.

De rechter hersenhelft is het uitingsgebied van de emoties, het is de gevoels- en intuïtieve kant, het motorische deel bestuurt de linker lichaamskant.

De linker hersenhelft vertegenwoordigt de daadkracht, het is de actieve, agressieve, logische en ordenende kant, en het bestuurt de rechter lichaamskant.

In de Hatha Yoga spelen de adem en de beheersing van de adem een fundamentele rol bij het leren kennen en beheersen van polariteiten.

Yoga maakt je bewust van tegendelen en het stelt je in staat om ze in jezelf te leren kennen, beheersen en gebruiken. Het “yin/yang” -concept uit het Chinese taoïsme komt hieruit voort.

Docent: Pien Tofani

Al bijna 20 jaar geeft yoga mij een oase van rust in een hectisch bestaan met  3 kinderen en voorheen een eigen schoonheidssalon. De verdieping die yoga geeft; het jezelf tegenkomen, het accepteren van de situatie op het moment zowel fysiek als mentaal blijft interessant. Yoga verveelt nooit.

Als je iets echt wilt beheersen moet je er leraar in worden dus besloot ik in 2013 de uitgebreide 4-jarige yoga-docent-opleiding SASWITHA voor yoga en wijsbegeerte te volgen. Vanuit passie iets doen wat niet alleen goed voelt, maar ook bewezen goed voor je is, gun ik iedereen!

Docent: Anousha Barlag

Het mooie van yoga vind ik is dat het je kan leren om (weer) je grenzen aan te voelen en te respecteren. Door diepe ademhaling en concentratie kan yoga je ook weer helpen om liefdevol je grenzen te verleggen.

Als vaste vervangster geeft ik Hatha Yoga bij Yoga in Abcoude. 

Docent: Aggy Langedijk

Mijn Saswitha yogalessen zijn zacht en to-the-point. Doel is je te begeleiden naar je eigen yoga-ervaring, passend bij jou en bij jouw lichaam.

Yoga toegankelijk maken voor een breed publiek, dat is mijn missie, sinds ik zelf aan yoga doe. Zoveel mogelijk mensen profijt te laten hebben van de positieve effecten. Daar zit niets zweverigs bij!

5 + 2 =