Hatha Yoga

Yoga vindt zijn oorsprong in het oude India. De betekenis van yoga in het Sanskrit is niet in één woord te omvatten. Yoga betekent; onder het juk brengen, inspannen, in evenwicht brengen, verenigen, verbinden.

Hatha: Ha betekent de zon, tha de maan. Zon en maan staan symbool voor de polariteiten (tegenstellingen) in de mens. Het actieve tegenover het passieve, het mannelijke tegenover het vrouwelijke, het koude tegenover het hete, de inademing tegenover de uitademing, links tegenover rechts, straling en reflectie enz.

De rechter hersenhelft is het uitingsgebied van de emoties, het is de gevoels- en intuïtieve kant, het motorische deel bestuurt de linker lichaamskant.

De linker hersenhelft vertegenwoordigt de daadkracht, het is de actieve, agressieve, logische en ordenende kant, en het bestuurt de rechter lichaamskant.

In de Hatha Yoga spelen de adem en de beheersing van de adem een fundamentele rol bij het leren kennen en beheersen van polariteiten.

Yoga maakt je bewust van tegendelen en het stelt je in staat om ze in jezelf te leren kennen, beheersen en gebruiken. Het “yin/yang” -concept uit het Chinese taoïsme komt hieruit voort.

Docent: Pien Vissers

Al bijna 20 jaar geeft yoga mij een oase van rust in een hectisch bestaan met  3 kinderen en voorheen een eigen schoonheidssalon. De verdieping die yoga geeft; het jezelf tegenkomen, het accepteren van de situatie op het moment zowel fysiek als mentaal blijft interessant. Yoga verveelt nooit.

Als je iets echt wilt beheersen moet je er leraar in worden dus besloot ik in 2013 de uitgebreide 4-jarige yoga-docent-opleiding SASWITHA voor yoga en wijsbegeerte te volgen. Vanuit passie iets doen wat niet alleen goed voelt, maar ook bewezen goed voor je is, gun ik iedereen!

Docent: Aggy Langedijk

Yoga toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen, is het leukste wat er is! Met veel plezier geef ik dan ook Saswitha (Hatha) yogalessen. De adem en adembeleving staan hierbij centraal. Ik benader de lessen serieus én met een zekere speelsheid. Verder vind ik het belangrijk dat jij je op je gemak voelt.

Docent: Zwanette

Ruim 18 jaar is yoga de rode draad in mijn leven. Yoga helpt je thuis te komen in jezelf. Dat is dan ook het uitgangspunt voor al mijn Saswitha yogalessen. Mijn doel is jou dat te laten ervaren door inspanning, adem, en ontspanning.

In mijn Yoga Nidra lessen staat uitrusten door wakker te zijn centraal. Mijn Teacher Training hiervoor kreeg ik van Mātājī, al jaren onze geliefde lerares uit India. Ik neem je mee naar een nieuwe voorraad energie!

9 + 8 =